Nederland

Welkom in het land van de sensor

Voorwerpen leren voelen

MEMS-sensoren zijn een revolutie in het dagelijks leven. In polsbandjes meten ze de fysieke activiteit en helpen ze mensen op weg naar een betere gezondheid. In auto's herkennen ze gevaarlijke situaties in een oogwenk. En in smartphones passen ze de schermstand aan. Reinhard Neul werkt in Renningen om deze verbonden zintuigen nog beter te maken.

"In de toekomst zullen haast alle dagelijkse voorwerpen zijn uitgerust met sensoren," zegt Neul. "Dankzij sensoren kunnen objecten ook voelen. Ze verzamelen informatie en vormen een belangrijke technologie voor het internet der dingen." MEMS-sensoren (micro-elektromechanische systemen) kunnen nu al heel wat verschijnselen zoals temperatuur, atmosferische druk, bewegingen, vochtigheid, gassen enz. opnemen en verwerken.
Omdat we de functies in Renningen nog verder willen verbeteren, werd daar voor de perfecte omstandigheden gezorgd. Er werd o.a. een ultramoderne stofvrije kamer ingericht omdat zelfs de kleinste stofdeeltjes grote problemen kunnen veroorzaken tijdens de ontwikkeling van MEMS-structuren. Daarom bouwde Bosch de stofvrije kamer volgens de meest recente technische specificaties. Alle lucht die de kamer binnenkomt wordt uitgebreid gefilterd waardoor het aantal deeltjes per kubieke meter wordt verlaagd naar maximaal 370. Ter vergelijking: in één kubieke meter lucht in een typische stedelijke omgeving zitten ongeveer 35 miljoen deeltjes.
"In een werkomgeving zoals deze is het fijn om voortdurend nieuwe toepassingsgebieden voor sensoren te onderzoeken," zegt Neul. Zo zou een sensor in de toekomst kunnen helpen bij het genezen van ziektes. Dementie en gebrekkige houdingen manifesteren zich door veranderingen in de manier waarop mensen bewegen. Sensoren kunnen deze veranderingen detecteren, waardoor het mogelijk wordt om medische aandoeningen in een vroeg stadium vast te stellen en te behandelen.

"Sensoren vormen de sleuteltechnologie voor het internet der dingen."

 

- Reinhard Neul

Teaser link icon