Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in Nederland

#PeopleMatterAtBosch in Breda

Samenwerking tussen ATEA-groep en Bosch Power Tools B.V.

Rob de Bruijn met productielijn op de achtergond.

In het Customization Center van Bosch Power Tools B.V. in Breda werkt men via het postponement concept, dit wil zeggen dat producten op maat worden ingepakt pas op het moment dat er een order ontvangen wordt. Het niet bij voorbaat weten wat er geproduceerd dient te worden, vraagt veel flexibiliteit van de organisatie. Daarnaast wordt al het inpakwerk gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe is dit mogelijk?

Hoe is deze hoge mate van flexibiliteit mogelijk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Dit is mogelijk door het totale proces in stukjes te hakken tot transparante kleine stappen. Afhankelijk van het individu wordt bepaald hoeveel handelingen er binnen het proces kunnen worden uitgevoerd.

Medewerker ATEA
#PeopleMatterAtBosch in Breda
Succesvolle samenwerking tussen Bosch en ATEA
Evert Huijbregts

We proberen mensen niet in te passen in bestaande processen, we passen de processen aan op individuele vaardigheden

Evert Huijbregts, Operations manager Bosch Power Tools B.V.

Wat is de missie van ATEA?

‘ATEA staat voor Activering, Training En Arbeidsbemiddeling. Voor wie betaalde arbeid (nog) niet haalbaar is, regelt ATEA dat zij worden voorzien in maatschappelijk zinvolle arbeid, sociale activering of dagbesteding.

De ATEA-groep is sinds 2010 partner van de stichting Betrokken Ondernemers Samen voor Breda. Deze stichting verbindt bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeente in concrete projecten met maatschappelijke betekenis

ATEA

Een succesvolle samenwerking

Wat houdt de samenwerking tussen Bosch in Breda en ATEA in?

15 jaar geleden is het Bosch Customization Center van Bosch Power Tools zich gaan specialiseren in het verpakken van producten. In Breda worden ze, na ontvangst van de verkooporder, verpakt volgens de wensen van de klant en daarna gedistribueerd. Het inpakken van alle producten wordt uitgevoerd door medewerkers van ATEA. Dagelijks werken er ongeveer 150 medewerkers van de ATEA op de Bosch locatie in Breda.

De samenwerking heeft geresulteerd in een uniek en succesvol concept. In plaats van mensen proberen in te passen in bestaande processen, zijn in Breda de werkprocessen volledig afgestemd op de specifieke mogelijkheden van de individuele medewerkers. Met dit unieke werkproces kunnen alle medewerkers dagelijks duurzame en zinvolle arbeid verrichten.

Evert Huijbregts and Kees de Bruijn
Kees de Bruijn

ATEA heeft al 45 jaar een zeer goede samenwerking met Bosch Power Tools in Breda, een samenwerking waarbij wij samen maatschappelijke waarde creëren.

Kees de Bruijn Unitleider Assemblage ATEA

Fly-out programma

Bosch functioneert tevens als opleidingscentrum voor ATEA. In een toegewijde beschutte omgeving kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich bij Bosch ontwikkelen om uiteindelijk volledig terug te keren in de arbeidsmarkt. In 5 stappen worden de medewerkers van ATEA naar een goede fly-out gebracht.

Fly-out programma

.

Jean-Paul Meeuwissen

Jean-Paul Meeuwissen

Managing Director Bosch Power Tools B.V.

Al vanaf de oprichting door Robert Bosch,130 jaar geleden, heeft het bedrijf een duidelijk sociale inslag

In 2014 was Bosch Power Tools in Breda de eerste winnaar van de participatieprijs regio West-Brabant, met prachtig commentaar van de vakjury: “Bosch Power Tools in Breda geeft op een unieke, duurzame en enthousiaste wijze al vele jaren inhoud aan het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook mag het belang van het creëren van structurele en passende werkgelegenheid binnen de regio, met grote aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen, niet ongenoemd blijven”.