Zal AI een blijvende impact hebben op hoe we leven?
De Bosch Tech Compass 2024 onderzocht de houding van de Nederlanders tegenover nieuwe technologieën, met een focus op kunstmatige intelligentie (AI).
Een gesprek over toekomstige technologieën is niet langer mogelijk zonder het ook over kunstmatige intelligentie te hebben. In de meest recente Bosch Tech Compass werd daarom extra aandacht besteed aan dit onderwerp. Het onderzoek richtte zich met name op de algemene houding van de Nederlanders tegenover AI, de impact van AI op ons dagelijkse leven en de rol van AI in de samenleving.
Belangrijkste vragen uit het onderzoek
Maakt AI de wereld beter?
43 procent van de Nederlanders gelooft dat AI de wereld zal verbeteren.
Zijn we klaar voor AI?
41 procent van de respondenten vindt dat Nederland - vergeleken met andere landen - goed is voorbereid op de ontwikkeling van AI. Ze geloven dat Nederland op het vlak van AI vooral succesvol kan zijn in healthcare, robotica en logistiek. Persoonlijk voelen de Nederlanders zich minder goed voorbereid op het komende tijdperk van AI: slechts 32 procent zegt zich goed voorbereid te voelen.
Kan AI net zo slim zijn als de mens?
Een meerderheid van de Nederlanders (65 procent) verwacht dat AI in de toekomst een intelligentieniveau zal bereiken dat vergelijkbaar is met dat van mensen.
88%
van de ondervraagde Nederlanders wil dat AI-gegeneerde content als zodanig gelabeld wordt.
Is AI nu belangrijker dan in het verleden?
Zoals elk jaar vraagt de Bosch Tech Compass aan te geven welke technologieën de grootste impact zullen hebben in het komende decennium. Dit jaar is er een enorme piek in het aantal respondenten dat AI het hoogst inschat in termen van algemeen belang. Iets meer dan driekwart van de respondenten (76 procent) verwacht dat AI de komende tien jaar de meest invloedrijke technologie wordt. Zal AI onze wereld ook blijvend veranderen? Om daar achter te komen werd gevraagd of de opkomst van generatieve AI vergelijkbaar is met die van het internet meer dan 30 jaar geleden. De resultaten zijn duidelijk. Bijna driekwart (74 procent) van de ondervraagde Nederlanders denkt dat generatieve AI onze wereld net zo zal veranderen als het internet in het verleden deed.
Zorgt AI voor een betere wereld?
Kunstmatige intelligentie maakt vandaag deel uit van ons dagelijkse leven. Maar maakt de groeiende invloed van AI de wereld ook een betere plek? Iets meer dan 40 procent (43 procent) van de Nederlanders gelooft dat AI een positieve impact zal hebben op de samenleving.
Maar welke voordelen hopen mensen dat AI brengt voor de samenleving? Er wordt een positieve bijdrage verwacht aan een betere wereldgezondheid (51 procent), de strijd tegen klimaatverandering (50 procent) en armoede- en hongerbestrijding (41 procent). Op persoonlijk vlak verwacht men dat AI zal helpen op het gebied van comfort (45 procent), gezondheid (38 procent) en het vergemakkelijken van het werk (36 procent). De Nederlanders staan echter vrij kritisch tegenover AI, blijkt uit de onderzoeksresultaten.
Op de vraag welke technologie de grootste bedreiging vormt voor de samenleving antwoordt 54 procent kunstmatige intelligentie, dat is maar liefst 22 procent meer dan in 2023. Nederlanders maken zich vooral zorgen over het steeds realistischer worden van deepfakes (65 procent), manipulatie van menselijk gedrag door AI-gestuurde algoritmes (64 procent) en het verlies van menselijke invloed (59 procent).
Vriendschap met humanoïde robots en liefdesbrieven met AI
De Bosch Tech Compass 2024 peilde ook naar de mening van de Nederlanders over een paar heel concrete toepassingen. Zo zou slechts 15 procent van de respondenten AI gebruiken om gepersonaliseerde liefdesbrieven te schrijven of emoties uit te drukken. Mochten er AI-robots bestaan die aan stand-up comedy doen, zou 16 procent van de respondenten naar zo’n voorstelling gaan. Gevraagd of een humanoïde robot een vriend zou kunnen zijn, antwoordt gemiddeld 29 procent van alle respondenten positief.
Key facts
Opzet van het onderzoek
Voor de Bosch Tech Compass werden namens Robert Bosch N.V. 606 Nederlanders online ondervraagd. Het onderzoek werd uitgevoerd door de marktonderzoekers Gesellschaft für Innovative Marktforschung (GIM) in de tweede helft van december 2023.