Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in Nederland

Bosch in Nederland is aantoonbaar groen

ENGIE en Bosch zorgen voor groene stroom

CO2 NEUTRAL

De gehele maatschappij moet dringend ingrijpen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarom spant de Bosch Groep zich ondanks het uitdagende economische klimaat in om klimaatneutrale technologieën te ontwikkelen – én zelf te gebruiken.

Intensieve samenwerking

Bosch is voor energie-inkoop al geruime tijd klant bij ENGIE. Samen met hun adviseur, Energie Makelaar, legde Bosch in 2020 ook het verduurzamingsvraagstuk voor de Nederlandse organisatie bij ENGIE neer. “Bosch heeft een doordachte verduurzamingsstrategie, waar energie-inkoop een deel van uitmaakt. Dat leidde tot vrij specifieke eisen waar weinig marktpartijen aan konden of wilden voldoen”, legt Edwin de Jong uit, Senior Consultant bij Energie Makelaar. “De flexibiliteit en voorwaarden die ENGIE bood, sloten daar in de uitgevoerde tenders het beste op aan.”

Nu is 'onze energie-inkoop verduurzamen' makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je meerdere locaties van duurzame energie moet voorzien. Bovendien had Bosch de wens om te verduurzamen met lokaal opgewekte energie. Dat is een aantal stappen verder op de 'duurzaamheidsladder' en dus complexer dan de relatief eenvoudige compensatie van CO2 met de inkoop van GvO's (Garantie van Oorsprong). Bosch gaat langlopende energiecontracten aan voor duurzame elektriciteit uit lokale wind- en zonneparken en draagt actief bij aan de uitbreiding van de Nederlandse duurzame opwekcapaciteit.

De opgave om gedecentraliseerde locaties te voorzien van lokaal opgewekte duurzame energie, vergde intensieve samenwerking met veel schakels. Naast samenwerking tussen het account team en de Nederlandse locaties, werd ook geschakeld met de juridische teams van de Bosch Groep in Duitsland, Energie Makelaar en de productontwikkeling van ENGIE. Het resultaat van dit traject was, naast veel papierwerk, een solide raamwerk voor de duurzame energie-inkoop van Bosch in Nederland.

De marktonzekerheid van 2022 drukte op de contractonderhandelingen – de inkoop voor leveringsjaar 2023 moest nog worden afgerond. “De energiemarkt stond op zijn kop”, zegt Henk Snijders, Category Manager Facility Management bij Bosch. “We waren dan ook blij dat we ondanks die marktomstandigheden tot deze overeenkomst zijn gekomen.”

Zonnepanelen

Ik ben trots hoe we het samen hebben gedaan, zeker in relatie tot de tijdgeest. Dit contract is beklonken in het uitzonderlijke marktjaar 2022, en als je ziet wat we dan bereikt hebben met diepgaande sparring en onderhandelingen, kun je alleen maar trots zijn op het inhoudelijke resultaat.

Henk Snijders, Category Manager Facility Management bij Bosch

Op naar verdere verduurzaming

Met het ‘Aanwijsbaar Groen’-product van ENGIE wordt nu elektriciteit ingekocht van lokale wind- en zonneparken. Dit komt volgens de berekeningen van ENGIE neer op zo’n 95% van het totale energieverbruik van de Bosch-locaties in Nederland (referentiejaar 2022). Voor het resterende volume worden vooralsnog GvO’s aangekocht. “Met dit contract voorziet ENGIE ons de komende 10 jaar van duurzame energie”, zegt Erwin Diepenbroek, Category Expert Facility Management bij Bosch.

De vergroening van de energie-inkoop is mede gerealiseerd dankzij de inzet van zelf ontwikkelde oplossingen die ENGIE gebruikt om het verduurzamingspotentieel van een organisatie in kaart te brengen. Voor Bosch is het geen probleem dit aan ENGIE toe te vertrouwen. “ENGIE is een partij met een grote mate van professionaliteit en met veel know-how. We hebben inmiddels dan ook een goede vertrouwensrelatie opgebouwd,” voegt Diepenbroek eraan toe.

Behalve elektriciteit neemt Bosch ook aardgas af bij ENGIE, maar dit wordt steeds minder, onder meer door de inzet van Bosch’ eigen technologie. ENGIE staat klaar om hen in verdere verduurzaming te ondersteunen en is blij met zo’n vooruitstrevend bedrijf als klant. Ondanks de economische grilligheid van de afgelopen jaren, zit Bosch niet bij de pakken neer, maar blijft investeren in verdere verduurzaming.

Inspiratiehuis

Naar 2030 toe richten we ons op eigen opwek en energiebesparing. We willen bovendien slimmer omgaan met gelijktijdigheid, waarbij we een optimale balans nastreven tussen verwarming en koeling, en tussen energievraag en -overschot. Er zijn nog genoeg uitdagingen om op te lossen!

Erwin Diepenbroek, Category Expert Facility Management bij Bosch

Deel dit op: