Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in Nederland

#ClimateMattersAtBosch

Bosch Transmission Technology B.V.

header tilburg

CO2-neutraal productieproces: 3 manieren om dit te bereiken

Hoe Bosch Transmission Technology B.V. bijdraagt aan een beter klimaat

De Bosch Groep zal vanaf 2020 volledig CO2-neutraal zijn. Het is de eerste industriële multinational die dit ambitieuze doel zal behalen. Wereldwijd zullen alle Bosch vestigingen hier aan bijdragen, van ontwikkeling en productie tot administratie. Een deel van de CO2-emissies zullen gecompenseerd worden door de aankoop van groene stroom. Hiernaast zal het bedrijf ook andere compensatiediensten toepassen. Zo investeert het in milieuprojecten die de sociale en ecologische ontwikkeling ondersteunen.

Bosch Transmission Technology B.V., in Tilburg, is een voorloper in dit project. Zo is er enorm veel energie en gas bespaard door het plaatsen van zonnepanelen, het installeren van een warmtepomp en een procesaanpassing in de snaarwasmachines

Denner Quote Tilburg

Wat het klimaat betreft, zijn woorden niet genoeg. Bedrijven moeten hier en nu streven naar CO2-neutraliteit!

Dr. Volkmar Denner, Bosch CEO

Een totale energiebesparing van 835 huishoudens* per jaar

Bosch Transmission Technology B.V. draagt actief bij aan het CO2 -neutrale doel van de Bosch Groep

De 3 manieren:

Zonnepanelen

De zonnepanelen zorgen voor een jaarlijkse energieopbrengst wat gelijk staat aan het verbruik van 50 huishoudens* per jaar

Procesaanpassing

Een jaarlijkse energiebesparing gelijk aan het verbruik van 625 huishoudens* per jaar, door een procesaanpassing in de snaarwasmachines

Warmtepomp

De warmtepomp levert een jaarlijkse energiebesparing gelijk aan het verbruik van 160 huishoudens* per jaar

Wil je meer weten?

Op 20 juni 2019, is Bosch in Tilburg gestart met het plaatsen van zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een verwachte jaaropbrengst van 50 MWh, wat overeenkomt met het energieverbruik van 12 huishoudens* per jaar.

Naar aanleiding van dit succes, heeft Bosch in Tilburg er nog een schepje bovenop gedaan. Ze installeerden 546 extra zonnepanelen, maar liefst drie keer zoveel als voorheen. Dit zorgde voor een bijkomende jaaropbrengst van 165 MWh, met een totaal van 215 MWh. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van 50 huishoudens* per jaar.

Naast de zonnepanelen wordt er ook in het productieproces nagedacht over energie-efficiëntie. In de snaarwasmachines worden de snaren van de duwband gereinigd. Voorheen waren de snaarwasmachines uitgerust met luchtblowers, om de snaren op de transportband te ondersteunen met het verwijderen van de zeepresten. Helaas zorgden de luchtblowers ook voor ongewenste afkoeling van het water in de procesbaden. Door een opmerkzame medewerker is het reinigingsmiddel vervangen door een zout- en fosfaatvrij equivalent. Hierdoor zijn de luchtblowers overbodig en blijven de spoelbaden langer op temperatuur. Deze overstap zorgt voor een jaarlijkse energiebesparing vergelijkbaar met het verbruik van 625 huishoudens* per jaar.

Eerder werd de warmte uit de klimaatinstallaties kwam (koeling), indirect afgegeven aan de buitenlucht. Dit gebeurde met een koud watersysteem, waarbij koud water (6°C) door een koelmachine gemaakt werd. De warmte (12°C) uit het koud watersysteem werd afgegeven via een warmtewisselaar aan de koeltorens. Deze koeltorens gaven de warmte weer af aan de buitenlucht doormiddel van verdamping.

Sinds oktober 2019, werkt Bosch Transmission Technology B.V., met een warmtepomp. De warmtepomp kan de warmte uit het koud watersysteem naar een hogere temperatuur brengen (max. 70°C) en afgeven aan de ketel van de cv-installatie. Hierdoor is het bijna niet meer nodig om gas te stoken voor de verwarming in de koude periodes, van oktober t/m maart. Dit levert een grote besparing op het energieverbruik, gelijk aan het verbruik van 160 huishoudens* per jaar. Tegelijkertijd worden de klimaat klimaatinstallaties belast, wat nog meer energie bespaart.

* 4-persoons (Nederlandse) huishoudens

Quote-Ron

Duurzaamheidsrapport

New Dimensions – Sustainability 2025

New Dimensions – Sustainability 2025

Technologie voor het leven: we willen daarmee onze producten enthousiasmeren, de levenskwaliteit verbeteren en natuurlijke hulpbronnen sparen. Met de nieuwe visie “New Dimensions – Sustainability 2025”, definieert Bosch ambitieuze doelen die het tegen 2025 wil bereiken. Hiermee wil het als bedrijf stappen zetten in het oplossen van 6 maatschappelijke vraagstukken rond de thema’s: klimaat, gezondheid, globalisering, energie, verstedelijking, en water.

Met betrekking tot het klimaat, wil de Bosch Groep in 2020 CO2-neutraal worden. Dit zowel in termen van directe (scope 1) als indirecte emissies gerelateerd aan gekochte energie (scope 2). Om dit te bereiken richt Bosch zich met name op energie-efficiëntie maatregelen evenals op New Clean Power (NCP).