Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in Nederland

Tilburg

De locatie in één oogopslag

Functionele gebieden

  • Bosch Mobility

Divisies

  • Powertrain Solutions
  • Continuously Variable Transmission

Wie zijn wij?

Tilburg locatie

Bosch Transmission Technology B.V is marktleider op het gebied van ontwikkeling en massafabricage van duwbanden voor de continu variabele transmissie (CVT). Het bedrijf werd opgericht in 1972 onder de naam Van Doorne Transmissie waarna het in 1995 is overgenomen door Bosch. Na de start van de massaproductie in 1985 is de CVT uitgegroeid van nicheproduct tot een volwassen massaproduct; waar in 2019 de 75 miljoenste duwband van de productielijn rolde, hebben we in 2020 de 90 miljoen bereikt.

Bosch Transmission Technology is onderdeel van de Powertrain Solutions divisie binnen de Bosch Mobility Solutions sector. Het hoofdkantoor en fabriek in Tilburg wordt ondersteund door een tweede fabriek in Ho Chi Minh City in Vietnam en verkoopkantoren in China, Japan en de Verenigde Staten. Bosch Tilburg is de grootste Bosch vestiging van de Benelux. Net zoals alle andere Bosch vestigingen, opereert Bosch Tilburg sinds 2020 klimaat-neutraal.

Werken aan de mobiliteit van de toekomst

mobiliteit_toekomst

Duwbanden zijn niet het enige product wat Bosch Tilburg kan produceren met haar competenties. Met onze knowhow en competenties kunnen we hoogwaardige metalen oplossingen ontwikkelen met strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, efficiëntie, grootte en gewicht. Wij ontwikkelen en industrialiseren producten voor de markten van nu en de toekomst. Bosch Tilburg breidt haar product portfolio uit van duwbanden voor automatische transmissies naar componenten voor elektromotoren en waterstofceltechnologie.

Specialist in duwbanden voor Continu Variabele Transmissies

Specialist_duwbanden

Onze specialisatie is de duwband; het hart van de CVT. De duwband is een belangrijk onderdeel van de continu variabele transmissie en zorgt voor een optimale rijervaring. In een CVT brengt hij het motorvermogen naar de aandrijfas. De duwband bestaat uit honderden afzonderlijke, speciaal ontworpen stalen elementen die aan elkaar zijn vastgemaakt met hooggelegeerde stalen ringpakketten. Door te variëren in het aantal ringen en de breedte van de stalen elementen, kan de duwband worden aangepast aan het benodigde vermogen.

De continu variabele transmissie

CVT

De continu variabele transmissie is een kostenefficiënte oplossing voor automatische voertuigen. Een CVT zorgt voor een continu variabele overbrenging zonder koppelonderbreking. De loopradius van de duwband wordt continu aangepast op basis van snelheid en koppel, hierdoor kan de motor permanent draaien op het optimale punt. Een CVT met een duwband zorgt ervoor dat CO₂-uitstoot, brandstof- en energieverbruik worden verminderd. Dit transmissietype biedt extra rijcomfort omdat de CVT continu werkt in plaats van te schakelen tussen vaste versnellingen. Daarom is het wegrijden en het rijden in het algemeen bijzonder soepel met CVT.

De van oorsprong Nederlandse uitvinding van deze innovatieve automatische transmissie is intussen uitgegroeid tot een internationaal succes. Waar in 2005 nog maar twee miljoen voertuigen met CVT werden uitgerust is dit gestegen naar 19 miljoen CVT’s in 2020. Eén op de vier automatische transmissies wereldwijd is een CVT!